NISSAN JUKE

NISMO RS

RAZVILI SU GA INŽENJERI NA VLASTITU RUKU, ŽELJNI POBJEDE

VRHUNSKE PERFORMANSE

NASLJEĐE MODELA NISMO

Ne postoji teži ispit od automobilskih trka. Samo učešće velik je izazov. Pobjeda je kruna svega. Od 1984. godine Nissanovim dijelom za razvoj trkačkih automobila Nismo upravljaju inženjeri koji imaju samo jedan cilj: postići najbolje performanse Nissana.

uvodna
ISTORIJA BOGATA POBJEDAMA

Datsun sa motorom obima 747 cm3 1936. je godine po prvi put u istoriji marke ostvario pobjedu. Nissan, vlasnik imena Datsun, od tada se nije prestao trkati – niti pobjeđivati. Od Japana do Le Mansa, od Dakara do Daytone, naša je predanost inovaciji pretvorila Nissan Motorsport u dominantnu silu. Bilo da je riječ o evoluciji modela Skyline u legendarni GT-R ili razvoju posebnih automobila namijenjenih budućnosti – poput revolucionarnog Nissana Delta Wing ili u cjelini električnog trkačkog automobila Leaf – trkamo se u automobilima koje smo napravili i pobjeđujemo u trkama u kojima učestvujemo.

DECENIJA TRKAČKOG UMIJEĆA

Nismo djeluje kao Nissanov službeni dio za razvoj trkačkih automobila od 1984., kad ga je osnovala grupa kreativnih Nissanovih inžinjera. Naziv Nismo sinonim je za strast, stručnost i najviše performanse koje nudi Nissan – kao i decenije iskustva u trkama.

SNAŽNIJI NEGO IKAD.

PERFORMANSE

Konstruisan u skladu sa zahtjevnim kriterijima, testiran u  tunelu i nadahnut automobilskim trkama, Nissan Juke Nismo RS povezuje iskustva sticana decenijama na trkačkoj stazi. To je crossover vrhunskih performansi.

performanse photo
ALL-MODE 4x4-i
ALL-MODE 4x4-i

Tradicionalni sistemi pogona na sva 4 točka raspoređuju snagu između prednje i zadnje osovine. Nissan Juke Nismo RS nije tradicionalni automobil pa je opremljen sistemom za usmjeravanje obrtnog momenta koji dostavlja snagu pojedinačno svakom točku.

POVEĆANJE SNAGE
POVEĆANJE SNAGE

Napredni 1,6-litarski DIG-T benzinski motor u Jukeu Nismo RS posebno je urađen pa je snaga narasla do 218 KS (160 kW) za verziju sa prednjim pogonom i do 214 KS (157 kW) za verziju sa pogonom na četiri očka. Obrtni moment verzije sa prednjim pogonom i ručnim mjenjačem povećan je sa 250 Nm na 280 Nm.

ZAVRŠNI DETALJ
ZAVRŠNI DETALJ

Posebno dizajnirani izduvni sistem poboljšava zvuk i performanse modela Nismo RS. Široka izduvna cijev i protočniji prigušivač stvaraju dublji ton koji nagoviještava trkačke korijene automobila.

MJENJAČI

MIJENJAJTE BRZINE POPUT PROFESIONALNIH VOZAČA TRKA

U ekskluzivnom Jukeu Nismo RS sa pogonom na četiri točka Nissanov inovativni mjenjač Xtronic sa elektroničkim upravljanjem spojen je sa komandama na mjenjaču po uzoru na trkačke automobile.

mjenjači slider
RUČNA KONTROLA

Kontrola je najvažnija, a šesterostepeni mjenjač vožnju čini uzbudljivom. U verziji Nissana Juke NISMO RS sa prednjim pogonom ojačani sinhroni prvog i drugog stepena prenosa povećavaju brzinu i preciznost mijenjanja, a kratki hod mjenjača motor drže u optimalnom broju obrtaja. Modeli NISMO RS odlikuju se spiralnim blokirajućim diferencijalom.

mjenjači slider
MIJENJAJTE BRZINE PRSTIMA

Za razliku od tradicionalnih automobila sa automatskim mjenjačem,  Xtronic mjenjač Nissana Juke nudi bespekoran nalet snage. Nissan Juke NISMO RS donosi dodatno uzbuđenje 8-stepenog automatskog mjenjača sa mogućnošću mijenjanja brzina putem polugica na upravljaču.

mjenjači slider

NADAHNUTE AUTOMOBILIZMOM

VRHUNSKE VOZNE OSOBINE

Prilagodili smo upravljanje i spustili vješanje. Takođe smo automobil opremili gumama visokih performansi i 18-inčnim felnama, sve kako bismo podigli Nissan Juke Nismo RS na još viši nivo.

upravljanje photo
POJAČANJA

Poboljšanim voznim osobinama Nissana Juke Nismo RS doprinosi i krućom karoserijom i šasijom. To Nismu RS omogućava preciznije upravljanje i kontrolu vješanja.

KOČNICE
KOČNICE

Unaprijedili smo performanse i snagu motora Nissana Juke Nismo RS pa smo morali pažnju obratiti i kočnicama. Poboljšali smo kočionu moć većim diskovima naprijed i ventiliranim diskovima sa svih strana kako bi temperatura ostala pod kontrolom i ojačali kočione pločice. Čak i kočione čeljusti, Nismo crvene boje, ostavljaju poseban utisak.

SPORTSKE PERFORMANSE
SPORTSKE PERFORMANSE

Zahvaljujući gumama sportskih performansi na niskoprofilisanim tamnim aluminijskim felnama s deset krakova, Nissan Juke Nismo RS bolje prianja i ima bolje performanse, kako na mokrom, tako i na suvom putu.

DIZAJN SPOLJAŠNJEG IZGLEDA

Osnove dizajna preuzeli smo od Nissanovog vrhunskog superautomobila, modela GT-R, redizajnirali smo prednje i zadnje branike, dodali zadnji difuzor i modifikovali zadnji spojler te spustili ljetvice pragova. Konačni rezultat: veći aerodinamički potisak i bolja aerodinamička svojstva.

vanjski photo
NISMO CRVENA KUĆIŠTA RETROVIZORA
NISMO CRVENA KUĆIŠTA RETROVIZORA

Juke Nismo RS dolazi sa jakim Nismo crvenim kućištima retrovizora kojima ćete svima dati do znanja da ovo nije obični Nissan Juke.

CRVENA PRUGA
CRVENA PRUGA

Pruga iste Nismo crvene boje proteže se od upečatljive gornje ivice prednje maske do prednjih blatobrana automobila, gdje se naglo spušta kako bi okružila manje otvore.

HRABRIJI IZNUTRA

DIZAJN UNUTRAŠNJOSTI

Unutrašnjost Jukea Nismo RS očigledno je nadahnuta visokim performansama i trkama. Sportska prednja sedišta presvučena su izvezenom  brušenom kožom. Upravljač je presvučen kožom i alkantarom u posebnom Nismo stilu. Juke Nismo se ne ustručava pokazati svoje sportsko nasljeđe.

interior photo
ALKANTARA I KOŽA
ALKANTARA I KOŽA

Ekskluzivnu unutrašnjost Nisma RS čine upravljač presvučen crnom alkantarom i kožom i crvenom oznakom preuzetom iz svijeta automobilskih trka koja označava kad su točkovi okrenuti pravo, a ručica mjenjača odradjena je crvenim šavovima.

NISMO RS OBRTOMJER
NISMO RS OBRTOMJER

Kako bi u potpunosti pokazao svoj sportski duh, Nismo RS ima obrtomjer jarko crvene boje.

DETALJI KAO SA TRKAĆKE STAZE
DETALJI KAO SA TRKAĆKE STAZE

Juke Nismo RS svoje nadahnuće u trkama pokazuje prednjim sjedištima Recaro, presvlakama  i instrumentalnom tablom sa efektom brušene kože i Nismo crvenim šavovima.