NISSAN NAVARA

PERFORMANSE

PROIZVEDEN ZA IZVRSNOST – NA CESTI I IZVAN NJE

VIŠE
DIZELSKI MOTOR

SNAGA I UČINKOVITOST

Štedljivost dizela, performanse dva turbopunjača

Najštedljiviji automobil u segmentu

Na milionima kilometara dokazani turbodizel motor zapremnine 2,3 l spaja snagu sa manjom potrošnjom goriva, bez obzira radi li se o vuči teškog tereta uzbrdo ili vožnji terenom. Nissan Navara dostupan je sa dva motora. Dizel motor sa jednim turbopunjačem koji razvija 160 KS ili sa dva turbopunjača koji razvija 190 KS pa snage i obrtnog momenta do 450 Nm ima više nego dovoljno. Razvili smo motor koji spaja snažne performanse sa najnižom potrošnjom goriva u klasi: već od 6,3 l/100 km i emisijama CO₂ od 167 g/km.

BUDITE SPREMNI NA SVE

PRENOS SNAGE

Navara sa pogonom na četiri točka nudi napredna rješenja za ljubitelje automatskih mjenjača i klasičnih ručnih mjenjača: dostupan je sa šestobrzinskim ručnim i sedmobrzinskim automatskim mjenjačem.

SVE BRZINE KOJE VAM TREBAJU
SVE BRZINE KOJE VAM TREBAJU

Uz sedmobrzinski automatski mjenjač uživaćete u štedljivoj vožnji i većoj kontroli. Možete odabrati i ručni način rada kako biste odabrali i zadržali odgovarajući stepen prenosa za najveću vučnu snagu ili kada se spremate da osvojite uzbrdicu.

ODNOS ZA SVAKU PRILIKU
ODNOS ZA SVAKU PRILIKU

Za vozače koji radije sami mijenjaju brzine, pick-up Navara sa pogonom na četiri točka dostupan je sa preciznim šestobrzinskim ručnim mjenjačem. Stepen prenosa je niskog prenosnog odnosa za najveći obrtni moment pri nižem broju obrtaja, a najviši sepen prenosa većeg prenosnog odnosa osigurava nisku potrošnju goriva na otvorenoj cesti.

PRELAZ NA POGON NA SVA ČETIRI TOČKA U VOŽNJI
PRELAZ NA POGON NA SVA ČETIRI TOČKA U VOŽNJI

Zahvaljujući pogonu na četiri točka koji omogućava promjenu vrste pogona okretanjem dugmeta, savršen način vožnje možete odabrati dok ste u pokretu. Uključite stalni pogon na dva točka kako biste smanjili potrošnju na autoputu. 4WD High namijenjen je za laganu vožnju izvan ceste ili po blatu ili snijegu, a 4WD Low za vožnju zahtjevnim terenima, na primjer po pijesku, snijegu ili velikom blatu.

Elektronski diferencijal ograničenog proklizavanja (eLSD)
Elektronski diferencijal ograničenog proklizavanja (eLSD)

Ako otkrije proklizavanje točkova, sistem eLSD automatski koči taj točak i šalje dodatnu snagu točkovima sa najvećim prijanjanjem. Taj sistem radi u sklopu sistema VDC (Dinamička kontrola vozila).

VRHUNSKE TERENSKE SPOSOBNOSTI
VRHUNSKE TERENSKE SPOSOBNOSTI

Ponekad čak ni pogon na četiri točka nije dovoljan. Zato je Nissan Navara opremljena i elektronskom blokadom zadnjeg diferencijala koji isporučuje jednaku količinu snage na oba zadnja točka, čime pojačava prijanjanje i gura vas naprijed.

NIJE POTREBAN SLOŽEN RAD NOGU
NIJE POTREBAN SLOŽEN RAD NOGU

Pomoć pri kretanju na uzbrdici sprečava pomeranje unazad prilikom polaska na usponu. Jednostavno drži kočnice dovoljno dugo kako biste mogli premjestiti nogu sa kočnice na gas.

UVIJEK U POKRETU
UVIJEK U POKRETU

Ni spuštanje najstrmijim nizbrdicama nije problem za Nissan Navaru. Sistem za kontrolu brzine na nizbrdici održava stabilnu brzinu i pritisak kočnica kako biste se sigurno spustili niz svaku nizbrdicu

SAVRŠEN ZA POSAO I ZA SLOBODNO VRIJEME

SPREMAN NA SVE

Zahvaljujući nosivosti od jedne tone Nissan Navara spreman je za najteži posao i najveće izazove i dovoljno je snažan da povuče bilo šta bilo kuda.

spreman photo
PONESITE VELIKE IGRAČKE

Najveći kapacitet vuče u klasi: 3,5 tone

Bez obzira na to služi li vam Nissan Navara za posao ili zabavu, dobro je znati da vam je na raspolaganju kapacitet vuče od 3,5 tone. To je najbolje u kategoriji i više nego dovoljno za gotovo svaku pustolovinu. Više nikada ništa nećete morati ostaviti za sobom.

NADMOĆNO ČVRST

OTPORAN OD PODVOZJA NAVIŠE

Zahvaljujući ljestvastoj šasiji zatvorenog profila, Navara jedno je od najizdržljivijih vozila koje je Nissan ikada izradio. To znači da će se iz dana u dan nositi i s najtežim naporima.

otporan photo
TAJNA JE U ŠASIJI
TAJNA JE U ŠASIJI

Navara ima stepenastu šasiju zatvorenog profila izrađenu od izuzetno snažnog čelika velike čvrstoće vlakana. Veća krutost šasije garantuje impresivne performanse na cesti ili izvan nje i omogućava vam da u potpunosti iskoristite prednosti novog zadnjeg vješanja sa pet spona.

PET SPONA ZA BOLJE POZICIONIRANJE OSOVINE
PET SPONA ZA BOLJE POZICIONIRANJE OSOVINE

Složeno prednje vješanje sa dvostrukim viljuškama kombinovano je sa multilink zadnjim vješanjem sa spiralnim oprugama za udobniju vožnju i  v​eću nosivost. Sustav s pet spona jamči bolje pozicioniranje osovine i sportskije vozne osobine.